dokuz-beyaz-logo

Akıllı raporlama nedir ?

Akıllı Raporlama Nedir?

Akıllı Raporlama veri analizi ve iş zekası alanlarında kullanılan gelişmiş bir teknolojidir. Bu sistem, verilerin toplanması, işlenmesi ve analiz edilmesi süreçlerini otomatize ederek, işletmelerin ve organizasyonların veriye dayalı kararlar almasını kolaylaştırır. Özellikle büyük veri çağında, akıllı raporlama araçları, verilerin daha hızlı ve etkili bir şekilde işlenmesini sağlar, böylece kullanıcıların anlamlı içgörüler elde etmesine ve stratejik kararlar almasına yardımcı olur.


Şimdi uzun yıllar rapor hazırlamış, hazırladığı raporlar hala kullanılan biri olarak sizlere biraz tecrübelerimden biraz da gelecekten bahsetmek istiyorum.

Ben rapor hazırlamaya başladığımda, çalıştığım kurumda raporcu diye bir kavram ortaya çıkmıştı.

Gel raporcu git raporcu derken uzun yıllar geçti gitti. Abartmayayım belki yüzlerce rapor hazırlamışımdır.

Bir çok projeyi raporlarla toplamış, hatta sadece rapor için satın alınan projelere şahit olmuşumdur.

Ama her ne kadar rapor yazsanız da aslında raporcular ve hazırlanan raporlar ne yazılımcılar tarafından, ne de proje ekibi ve müşteriler tarafından hak ettiğiniz değeri göremezsiniz.

Aslında rapor hazırlamak ne kadar uzmanlık gerektiren bir işse, raporu okumak ve iyi rapor isteğinde bulunmak da bir o kadar uzmanlık gerektiriyor.

Çok kısa sürede 10 larca rapor hazırlanan, ve bu raporların bir çoğu bir işe yaramayan projeler de oldu aslında.

Neyse konuyu dağıtmadan asıl konuya geleyim.

Akıllı Raporlama İlişkisel veri tabanı analizlerini hazırlarken karmaşık yapılandırılmış dataları analiz etmek, çeşitli sorgular hazırlamak, hatta data modellerini kabiliyetli iş zekası uygulamalarına yükleyip belirli hazır fonsiyonlarla raporlar hazırlamak “iş zekası uzmanlığı” adı altında piyasaya servis edilse de, Performanslı sql sorguları yazan uzmanlara iş zekası uzmanı demek yerine raporcu denildiğinde hiç bir genç arkadaşımız sql kodlama dilini ve tsql plsql kavramlarına gerekli özeni göstermeyeceğini artık biliyoruz.

Özellikle Entity framework çıktı ve sql bilmesek ne olur gibi söylemleri lampta ile sql queryisi yazan gençlik hortladıkça, ilişkisel veri tabanı yapısının büyümesinden kaynaklı ilerleyen zamanlarda sistemler yavaşladığında veya raporlar yavaşladığında o sql bilmeyen nesil ne yapacak çok merak etmekteyim.

Bugün db2 bilen bir banka bilgi sistemi yazılımcısının 40 yaş üstü olması, ve o sisteme adapte olabilecek yeni nesil taze genç bir yazılımcı bulunamamasının da en önemli sebeplerinden biri de budur.

Mevcut sistemlerin yozlaşmasını sağlayan yeni teknolojiler değil, yeni teknolojilerin savunuculuğunu yapan iş bilmez yeni mezun yazılımcılardır.

Sql monitöring yapamayacak seviyedeki bir yazılımcının full stack developer’im diye ortalıkta dolanması bence çok acı verici bir durum olmaktadır.

Tabiiki bunlar sadece benim kendi düşüncelerim

Benimle aynı fikirde olmayan, SSP mi kaldı abicim ya tavrındaki arkadaşlara hayatlarında başarılar dilemekteyim.

SSP ler ile crud işlemleri yapmamız gerektiğini savunmuyorum elbette, Ama hayatının büyük bir bölümünü özellikle büyük verileri analiz etmek için performanslı sspler yazmak zorunda geçirmiş biri olarak söyleyebilirim ki, ilişkisel bir veri tabanı yapısı kullanıyorsanız, hayatınızın bir anında ssp yazmak, yazılan bir ssp yi güncellemek, değiştirmek veya refactoring yapmak zorunda kalacaksınız.

🙂 Hala akıllı raporlama nedir konuya gelmediğimin farkındayım.

Bugün google data analitik, power bi vb gibi herkesin ulaşabileceği bi raporlama toollarını öğrenmeye çalıştığınızda sadece veriyi görselleştirme yapmak durumunda kaldığınızı göreceksiniz.

Genellikle bi uygulamalarının finans, ekonomi, erp, banka vs gibi sektörlerde kulanıldığını, yorumlama becerisine sahip karar destek sistemlerinin arkasında datayı analiz edebilecek yapay zeka uygulamalarının gelişmeye başladığını göreceksiniz.

Özellikle erp sektöründe yapılandırılmamış bir data ile bağlantı kuran ve analiz yapan bir sistem henüz tam olarak piyasaya girmiş değil. Gelecekte sadece kendi datasına değil, başka sistemlerin de datasına bakıp analizler çıkaracak, yorum yapacak, yapılan yorumlar sonucunda erp kullanıcılarına bilgilendirmeler sunacak bir yapı ile karşı karşıya kalacağız.

Hatta bugün bu bankaların, e-arşiv ve e-fatura süreçlerinde özel entegratör olmak istemelerinin sebepleri, piyasada dolanan fatura ve ciroları canlı bir şekilde görebilmek, analiz edebilmek için 2 yıl boyunca uygulamamızı bedavaya kullanabilirsiniz sözü vermelerinin sebebi de budur bence.

Paronayak olduğumu düşünenler bankaların bu sistemleri bedavaya vermelerini başka şekilde bana açıklamazlar.

Unutmayın bir yerde bedava bir ürün kullanıyorsanız, orada ürün sizsinizdir.

Yatırım kararlarını, likiditeyi, piyasada dönen ve dolaşan parayı, kesilen fatura karşılığında (daha henüz bankaya para gelmeden) görebilecekler.

Şimdi akıllı raporlama denilen kavram ilerleyen zamanlarda karşımıza şöyle çıkabilecek,

Düşünsenize, erp nize cari kartı eklerken cari’nin sonsyal medya hesaplarını da ekleyeceksiniz, cari risk analizi yapacak olan sistem, normalde şimdiye kadar o carinin faturasını zamanında ödeyip ödemediğini çıkartırken, aslında sosyal medya üzerinden takip edilen yani yapılandırılmamış datayı inceleyen erp akıllı raporlama botu, o carinin potansiyeliyle ilgili bir yapay zeka analizi yaptıktan sonra size o cari ile ilgili bir rapor sunacak.

Bütün bunlar hayalde kalmayacak kadar mantıklı değil mi sizce de.

Acaba o gün, bu raporları hazırlayan geliştiricilere raporcu diyebilecek misiniz .

Eğer bir gün böyle bir ürün çıkartırsam, adını raporcu koyacağım 🙂

Sağlıklı günler.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir