dokuz-beyaz-logo

Vatandaş Geliştirici Kimdir ? (Citizen Developer)

Vatandaş Geliştirici Kimdir ? (Citizen Developer)

Şöyle düşünün;

Bir uygulama geliştiriyorsunuz ve o geliştirdiğiniz uygulamayı sattığınız müşteriler, sizin uygulamanız üzerinden kendi uygulamasını geliştirip size bu yüzden para ödüyor.

Amatör bir geliştiricinin son kullanıcı kavramından kopmadan geliştirici olması aslında daha öncesinde bizlere dayatılan tıklamalı programların biraz daha gelişmiş hali diye nitelendirsem, yanlış tanımlamış olmam sanırım.

Önemli olan az kod yazmak, yada hiç kod yazmadan uygulama geliştirme terimini biraz daha derinlemesine incelersek;

Sanki yeni bir kavram gibi pişirip dünyaya yedirmeye çalıştıkları bu yapıyı zamanında excel ile uygulama geliştirmek zorunda kalan oldlar iyi bilir.

Çalışanların kendi söküğünü dikmek için, imkansızlıklardan icat çıkartan kişiler olmak zorunda olması aslında imkan ve eğitim verilse geliştirici olacak kişilere citizen demek ne kadar adaletli olur orası da ayrıca tartışılabilir.

Bu kavramı ilk duyduğumda, neymiş bu diye araştırdığımda karşıma çıkan tanımları irdelemek zorunda kaldım ve hatta üstüne düşünmek zorunda kalmıştım.

Aslında çok irdelememek gereken bu konuya y ve z kuşağının kolayca adapte olabileceğini, aslında lisans öğrenimi gören, işletme, iktisat, endüstri müh gibi bölümlerde okutulan gençler bu konuda kendilerini yetiştirmeye başladı bile.

Bu kavram üzerine kurgulanmış yeni yazılımlar çıkmaya balkadı.

Kendi internet siteni kendinin yapabileceğin web siteleri oluşmaya başladı.

Belli başlı bilinen bir çok erp sisteminde de kendi geliştirme ortamı da ayrıca lisanslanıp satıldığı aşikar.

Özellikle abap uzmanı iş ilanını duymuşsunuzdur. Bu gibi ilanlarda aslında yazılımın kendi içindeki fonkisyonlar ile geliştirmeler yapıldığı, süreçleri ve işleyişi kodlamak ve kurumun kendi iç dinamiklerine işi uydurmak için yapılan özel çalışmaları yapan ekip genellikle dışarıdan değil, şirketin içinden olması maddi ve manevi yönden çok daha verimli iş çıkarmaya sebep olmaktadır.

Personel almak yerine bu geliştirmeleri dışarıdan hizmet alarak yapan kurumlar bir süre sonra sürekli olarak para harcıyoruz bari istihdam yaratalım düşüncesiyle kendi iç geliştiricilerini işe almaya, yada kendi içinde teknolojiye yatkın olan son kullanıcı geliştirici adaylarını devşirmeye başladıkça ilerleyen zamanlarda bu kavramın daha da yaygınlaşacağını ön görüyorum.

Ben bir yazılım geliştirici olarak, söz konusu iş geliştirme yöntemlerini bir angarya olarak görsem de, eğitimini yazılım üzerine almamış, yada yazılım geliştirmeye erken yaşlarda başlayıp geliştiriciliği bir meslek olarak benimsememiş, belirli işleri yaptıktan sonra ben de geliştirici olayım diye internet üzerinden video seyredip, belirli sertifikasyonlara erişmek isteyen yaratıcı düşünceye sahip ve analitik düşünce yapısına uygun kişilerin bu platformlarda uzmanlaşması gerektiğini düşünüyorum.

WordPress yazılımcısı diye bir kavramı bu sektörde zamanında web sitesi yaparak para kazanmak isteyen herkes duymuştur.

Belirli addon ları kullanarak next next ile kurulan web sayfaları üzerinden piyasada para kazanan ve işler karmaşıklaştıktan sonra ortadan kaybolan teknik insanlar aslında enerjilerini söz konusu erp yazılımlarının geliştirici toollarını öğrenmek ile harcasalardı, şimdiye çok daha verimli işler, projeler geliştiriyor olurlardı.

Bundan sonraki süreçte bu kavram daha da ilerledikçe, geliştiricilik kavramının ne kadar karmaşık, önemli ve değerli olduğu daha da açık olacaktır.

Aslında biz geliştiriciler de birilerinin geliştirdiği yazılım dillerini, frameworkleri, componentleri veya scriptleri kendi kodlarımızın içine include edip ortaya efektif işler çıkartmaya çalışıyoruz.

Yeni design patternler oluşturmadıkça, bizler de bir çeşit son kullanıcı sayılırız.

Büyük ve karmaşık sistemleri inşaa eden yazılım mimarlarını anlayabilmek için, kendi framework’ünü yazmış old yazılımcılar sayesinde onların yolundan giderken ayağımız taşa değmesin diye denenmiş ve test edilmiş toolları seçiyoruz.

Teknolojinin çok gelişmesi ve artık kaynak konusunda sıkıntı yaşanmamasından kaynaklı her ne kadar bir çok karmaşık projeye yazılım geliştirsek bile kendimi bazen hazıra konmuş gibi hissetmek ne kadar yetersiz olduğumu düşünmeme sebep oluyor.

Bu yaşıma kadar yazdığım ve aslında şöyle bir şey olsa ne güzel olur dediğim şeyler, birileri tarafından kısa süre içinde yapılıp github’a atıldığını gördüğümde içimi hem bir sevinç hem de bir hüzün kaplıyor.

Gelişen dünya da teknoloji o kadar çabuk ilerliyor ki, son kullanıcı olmamak için içinde bulunduğumuz mücadelede aslında işler ne kadar hızlansa ve kolaylaşsa da bana bir o kadar zorlaşıyormuş gibi gelmesi normal mi bilemiyorum.

Neyse kendi öz eleştirimi bu yazıya yansıtmamam gerekiyordu ama dayanamadım.

Buraya kadar okuma zahmetinde bulunanlara ayrıca teşekkür ediyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir